Witamy w sklepie internetowym soczewki.net.pl

Polityka Bezpieczeństwa oraz Cookies

Polityka Bezpieczeństwa

Zgodnie z artykułem 24, ustęp 1, ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku "O ochronie danych osobowych" informujemy, że dane osobowe klientów są wprowadzane do bazy danych naszego sklepu i wykorzystywane tylko do celu realizacji zamówień. Dane osobowe klientów nie są one udostępniane osobom trzecim. Każda osoba ma prawo wglądu do swoich danych oraz do ich zmiany i aktualizacji. Administratorem danych osobowych jest firma: OPTOMETRIA ORKISZ Małgorzata Orkisz
ul. Legionów 107c/1u
81-472 Gdynia

 

Polityka Cookies

Określenie zasad przechowywania i dostępu do informacji na urządzeniach Użytkownika z wykorzystaniem plików Cookies, podczas realizacji usług świadczonych drogą elektroniczną przez właściciela sklepu internetowego www.soczewki.net.pl.

I. Definicje ogólne

– Administrator – Właścicielem sklepu internetowego www.soczewki.net.pl (zwanego dalej Serwisem) jest firma OPTOMETRIA ORKISZ Małgorzata Orkisz, z siedzibą w Gdyni, przy ul. Legionów 107c/1u, NIP: 9570219987, REGON: 191901002, wpisana do CEIDG, świadczącą usługi drogą elektroniczną, przechowującą oraz uzyskującą informacje o urządzeniach Użytkownika. – Cookies – Dane informatyczne, niewielkie pliki tekstowe, zapisywane i przechowywane na urządzeniach Użytkownika, dzięki którym korzysta ze strony Serwisu. – Cookies Administratora – Cookies zamieszczane przez Administratora, w związku ze świadczeniem przez niego usług drogą elektroniczną za pośrednictwem strony Serwisu. – Cookies Zewnętrzne – Cookies zamieszczane za pośrednictwem strony Serwisu przez partnerów Administratora. – Serwis – Strona internetowa www.soczewki.net.pl, prowadzonego Serwisu. – Urządzenie – Elektroniczne urządzenie, za którego pośrednictwem Użytkownik uzyskuje dostęp do strony Serwisu. – Użytkownik – Osoba lub firma, na rzecz której zgodnie z Regulaminem i przepisami prawa mogą być świadczone usługi drogą elektroniczną lub z którymi zawierana może być Umowa o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

II. Rodzaje wykorzystywanych Cookies

1. Stosowane przez Administratora Cookies są bezpieczne dla Urządzeń Użytkownika. Tą drogą nie przedostają się do Urządzeń Użytkowników wirusy ani niechciane bądź złośliwe oprogramowanie. Pliki Cookies pozwalają identyfikować wykorzystywane oprogramowanie oraz indywidualnie dostosować Serwis. Zawierają zazwyczaj nazwę domeny, z której pochodzą, czas ich przechowywania oraz przypisaną wartość.

2. Administrator wykorzystuje dwa typy plików Cookies, których mechanizm nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z Urządzenia Użytkownika:

Cookies sesyjne – Przechowywane na Urządzeniu Użytkownika, aktywne jedynie do momentu zakończenia sesji wykorzystującej używaną przeglądarkę internetową. Zapisane informacje są trwale usuwane z pamięci Urządzenia na koniec sesji.

Cookies trwałe – Przechowywane na Urządzeniu Użytkownika oraz pozostające tam do momentu ich skasowania. Zakończenie sesji używanej przeglądarki oraz wyłączenie Urządzenia nie powoduje ich usunięcia.

3. Użytkownik ma możliwość ograniczenia lub wyłączenia dostępu plików Cookies do swojego Urządzenia.

4. W przypadku wybrania takiej opcji, korzystanie ze strony Serwisu będzie możliwe, poza funkcjami wymagającymi ich użycia.

 

III. Cele, w jakich wykorzystywane są Cookies

1. Administrator wykorzystuje Cookies Własne do celów takich jak:

a. Konfiguracja Serwisu:

– dostosowanie zawartości strony Serwisu do preferencji Użytkownika oraz do optymalizacji korzystania z jego zawartości;

– rozpoznania rodzaju urządzenia Użytkownika Serwisu, jego lokalizację, odpowiedniego wyświetlenia strony internetowej, dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb;

– zapamiętania ustawień wybranych przez Użytkownika oraz personalizacji interfejsu, np. rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej, wybranego języka albo regionu Użytkownika;

– zapamiętania historii odwiedzonych stron w Serwisie w celu rekomendacji treści;

b. Uwierzytelnienie użytkownika w serwisie:

– na każdej podstronie Serwisu nie musi ponownie wpisywać loginu i hasła;

– poprawnej konfiguracji wybranych funkcji Serwisu, w tym umożliwienia weryfikacji autentyczności sesji przeglądarki;

– optymalizacji i zwiększenia wydajności usług, świadczonych przez Administratora stron Serwisu;

c. Realizacja procesów pełnej funkcjonalności strony internetowej:

– dostosowania zawartości Serwisu do preferencji Użytkownik oraz do optymalizacji sposobu z niej korzystania;

– pliki Cookies pozwalają rozpoznać podstawowe parametry Urządzenia Użytkownika oraz odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do potrzeb indywidualnych;

– poprawnej obsługi programu partnerskiego, umożliwiając w szczególności weryfikację źródeł przekierowania Użytkowników do stron Serwisu;

d. Zapamiętania lokalizacji użytkownika:

– poprawnej konfiguracji wybranych funkcji Serwisu, umożliwiając w szczególności na dostosowanie dostarczanych informacji do Użytkownika, z uwzględnieniem jego lokalizacji;

e. Analiz statystycznych oraz oglądalności:

– tworzenia anonimowych statystyk, ułatwiających zrozumienie sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkowników, w celu ulepszania jego struktury oraz zawartości;

f. Świadczenia usług reklamowych:

– dostosowania prezentowanych za pośrednictwem stron Serwisu reklam, usług oraz produktów firm trzecich;

g. Zapewnienia bezpieczeństwa i niezawodności Serwisu.

 

2. Administrator Serwisu wykorzystuje lub planuje wykorzystanie Cookies Zewnętrznych do celów takich jak:

a. Prezentacja treści multimedialnych Serwisu, pobieranych z zewnętrznych portali internetowych:

– www.youtube.com (administrator Cookies: Google Inc., z siedzibą w USA);

– www.vimeo.com (administrator Cookies: Vimeo, LLC., z siedzibą w USA);

b. Zbierania ogólnych i anonimowych danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych:

– Google Analytics (administrator Cookies: Google Inc., z siedzibą w USA);

– Noveo Interactive (administrator Cookies: Noveo Interactive, z siedzibą w Gdańsku);

c. Prezentowania reklam dostosowanych do indywidualnych preferencji Użytkownika, z wykorzystaniem narzędzi reklamy internetowej:

– Google AdSense i AdWords (administrator Cookies: Google Inc., z siedzibą w USA);

d. Zalogowania do Serwisu za pomocą konta innego usługodawcy:

– Facebook Connect (administrator Cookies: Facebook Inc., z siedzibą w USA; Facebook Ireland, z siedzibą w Irlandii);

– Google (administrator Cookies: Google Inc., z siedzibą w USA);

e. wykorzystania funkcji interaktywnych w celu popularyzacji Serwisu przy pomocy innego usługodawcy:

– facebook.com (administrator Cookies: Facebook Inc., z siedzibą w USA; Facebook Ireland, z siedzibą w Irlandii);

– plus.google.com (administrator Cookies: Google Inc., z siedzibą w USA);

– twitter.com (administrator Cookies: Twitter Inc., z siedzibą w USA);

f. prezentowania opinii w Serwisie, pobieranych z zewnętrznego portalu internetowego:

– facebook.com (administrator Cookies: Facebook Inc., z siedzibą w USA; Facebook Ireland, z siedzibą w Irlandii);

– plus.google.com (administrator Cookies: Google Inc., z siedzibą w USA);

– twitter.com (administrator Cookies: Twitter Inc., z siedzibą w USA);

g. wykorzystania funkcji ułatwienia komunikacji, pobieranych z zewnętrznego serwisu internetowego:

– skype.com (administrator Cookies: Microsoft Corporation, z siedzibą w USA).

 

IV. Warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu przez Cookies

1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. Zmiany tych ustawień, Użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej lub za pomocą konfiguracji usługi.

2. Ustawienia mogą blokować automatyczną obsługę Cookies w przeglądarce internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu na urządzeniu Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości oraz sposobach obsługi plików Cookies dostępne są w ustawieniach każdej przeglądarki internetowej.

3. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies, korzystając z funkcji dostępnych w wybranej przeglądarce internetowej. Ograniczenie stosowania plików Cookies może wpłynąć na niektóre dostępne funkcjonalności Serwisu.

 

Włącz Cookies – Poradnik